روشهای متداول بازیافت فلز روی
بازیافت فلز روی
بازیافت فلز روی: با توجه به حجم بسیار بالای تولید روی ، قیمت آن نسبتاً پایین است. کاربرد اصلی روی به عنوان یک فلز قربانی در پوششهای گالوانیزه است. روی مقرون به صرفهترین عامل برای محافظت از فولاد در برابر خوردگی است. بنابراین ، حدود دو سوم روی در تولید صفحات فولادی گالوانیزه استفاده میشود. صنعت خودرو بازار اصلی فولادهای گالوانیزه است. در خودروهای جدید به طور متوسط بیش از 50 درصد صفحات فولادی گالوانیزه هستند.
به طور کلی ، استفاده گسترده از روی به عنوان یک عامل محافظ در برابر خوردگی باعث هدر رفتن مقدار زیادی روی شده است. منابع ثانویه بازیافت روی شامل ضایعات تحت فشار ، زائدههای برش ، اسلب تحت فشار و فوم روی است. روی نیز ماده ای است که در بسیاری از آلیاژها ، معمولاً در برنج ، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد ، اما به دلیل بازیافت مستقیم ضایعات برنج و برنز به شکل آلیاژهای آنها ، روی موجود در این آلیاژها کمتر بازیابی میشود.
مقدار زیادی روی بازیافت میشود. حدود 80 درصد روی مورد استفاده در جایی بازیافت میشود. با این حال ، این هنوز هم بسیار کمتر از فلزات دیگر است! به عنوان مثال ، فولاد تقریباً 100 بازیافت میشود. هیچ فولاد ساختاری قابل استفاده مجدد هدر نمیرود.
روی اغلب به عنوان عنصر اضافه شده به سایر فلزات یا آلیاژهایی مانند برنج یا پوشش فولادی گالوانیزه یافت میشود ، بنابراین به جای خرید و فروش ، روی به عنوان ماده جدید "روی" نامیده و فروخته میشود.
اول ضایعات بهترین خریدار ضایعات آهن در کشور میباشد.
روشهای متداول بازیافت
ضایعات منتقل شده به فرایند ثانویه تولید شمش روی به ضایعات ریخته گری بازگردانده میشود و سایر مخلوطهای ضایعات فلزی حاوی روی هستند. پیش تصفیه روی ضایعات شامل آماده سازی ، ذوب دیفرانسیل و حل شدن است. در عملیات آماده سازی ، روی ضایعات بر اساس درجه روی و مراحل بعدی مورد نیاز به دسته دسته بندی میشود. همچنین ، در مرحله تمیز کردن ، با حذف مواد خارجی و بهبود کیفیت محصول ، کارایی افزایش مییابد. مرحله خرد کردن جداسازی روی از آلایندهها را تسهیل میکند.
روش غربال کردن و مرتب سازی هوا برای غلظت روی و افزایش راندمان پردازش استفاده میشود. برخی از واحدهای خرد کننده خودرو همچنین از جریان گرداب یا روش جداسازی سنگین برای جداسازی روی از ASR استفاده میکنند. در کوره ذوب دیفرانسیل ، ضایعات حاوی روی و سایر فلزات تا دمای تقریبی 360 درجه سانتی گراد گرم میشود. در این دما ، روی ذوب میشود در حالی که سایر فلزات اینطور نیستند. بر روی مذاب ، کف کوره جمع آوری و سرد میشود و ضایعات باقی مانده سرد و جدا میشود. این ضایعات با سایر روشهای پردازش درمان میشود. همچنین روی را میتوان از گرد و غبار ، پسابهای فرآیند و پسابهای اسید معدنی بازیابی کرد.
شایان ذکر است ذوب ضایعات فولاد حاوی روی (فولاد گالوانیزه) در کورههای قوس الکتریکی باعث تولید گرد و غبار میشود که حدود 25 درصد روی و اکسید روی دارد. عملیات روی این گرد و غبار برای قرار دادن آن در منطقه زبالههای خطرناک ضروری است. البته ، بازیافت گرد و غبار در کورههای قوس نیز به عنوان منبع ثانویه روی مهم است. در برخی از مراکز اسقاط خودرو ، پس از جدا شدن قطعات ریخته گری با فشار روی ، آنها را برای ذوب مجدد و ریخته گری به تولید کنندگان آمیجان یا کارخانههای ریخته گری تحت فشار منتقل میکنند.
با این حال ، بیشتر روی موجود در ضایعات خودرو از ضایعات خودرو بازیابی میشود. اگرچه بیشتر برنج ضایعات به طور مستقیم بازیافت میشود ، اما بخشی از آن به صنایع مس اولیه و ثانویه منتقل میشود. بنابراین ، روی موجود در مبدل اولیه یا مبدل ثانویه پس از اکسیداسیون به سرباره یا جریان خروجی منتقل میشود. بازیابی روی از این سرباره یا گرد و غبار هیچ توجیه اقتصادی ندارد.